Za nami pierwsze z cyklu warsztatów żywieniowych w ramach projektu „Program specjalistycznego doradztwa żywieniowego dla rodziców i dzieci zagrożonych otyłością”.

„Probiotyka ze słoika”

W ramach pierwszych warsztatów uczestnicy odbyli podróż w głąb naszego systemy pokarmowego by dowiedzieć się jak drobnoustroje wpływają na nasze zdrowie i szczęście.

Prebiotyki, probiotyki, symbiotyki czyli jak wykorzystać dobrą żywność w kierunku pozytywnej stymulacji mikrobiomu naszego organizmu.

I tak na warsztat jako pierwszy wjechał jogurt pełen pozytywnych dla naszego organizmu bakterii kwasu mlekowego. Rodzice mieli okazję poznać technikę produkcji jogurtu w domowych warunkach oraz pysznych koktajli probiotycznych dla zdrowia całej rodziny.

W kolejnych etapach rodzice dowiedzieli się, jak komponować dania dla dzieci takie jak owsianka z pełnego ziarna, aby z przyjemnością były zjadane przez dzieci. Jak przygotowywać desery bez dosypywania cukru w postaci sacharozy i jak zrezygnować z gotowych produktów pełnych syropu glukozowo-fruktozowego?

Słodki czas dzieciństwa może przybrać postać, która może skutkować zagrożeniem nie tylko otyłością ale i cukrzycą. Dlatego też rodzice i dzieci mogli na własnych językach wypróbować muffinki do wypieku, których użyte zostały banany, mąki z pełnego przemiału oraz krem z ziaren jęczmienia słodzony truskawkami.

Kolejnym etapem w warsztatowych degustacjach było poznanie zasad wytwarzania w domowych warunkach chleba na naturalnym zakwasie. Chleb zniknął bardzo szybko w towarzystwie kremu z ciecierzycy.

W związku z rozpoczęciem wakacji na finał przygotowaliśmy wspólnie lody tak lubiane przez dzieci – oczywiście wyłącznie z owoców. Na tym etapie rodzice poznali technikę wytwarzania lodów z owoców z wykorzystaniem…maszynki do mięsa.

Rodzice dzielili się swoimi doświadczeniami w zakresie przygotowywania posiłków dla rodziny i wspólnie z prowadzącym dyskutowali nad sposobami kształtowania prawidłowych nawyków żywieniowych całej rodziny.

Efekty edukacyjne w postaci własnych wypieków rodzice zaprezentują podczas kolejnych cykli, na które już zaprosimy po wakacjach.

Warsztaty prowadził: mgr Szymon Paprocki – specjalista edukacji zdrowotnej i promocji zdrowia.

Zadanie współfinansowane ze środków  Województwa Kujawsko- Pomorskiego  i PFRON.